CERRAHİ TEDAVİ
Büyük ve küçük saphenöz sistemin varisleri uygun stripping ile ve yetersiz kominikan venlerin bağlanması ile tedavi edilebilir.

A. Ameliyat Endikasyonları:
En iyi cerrahi adayları aktif, kilolu olmayan sağlıklı kişilerdir. Ciddi ağrıyan varisler, kanayan variköz venler veya yüzeyel tromboflebit durumları cerrahi endikasyonlardır. Bazı hastalar kozmetik nedenlerle varisli damarların çıkarılmasını isteyebilirler. Bazen de bacak ülserlerine neden olan primer varisler de cerrahi olarak çıkarılabilir.

B. Ameliyat Öncesi Hazırlık:
Cerrahi saha kasık ve tüm alt ekstremitenin cilt hazırlığı yapılır. Ameliyat öncesinde hasta ayakta dururken uygun bir kalemle varisli damarlar işaretlenir. Şüpheli perforan dallar da bir X işareti ile belirtilmelidir. Cerrah da mutlaka bu damarların çıkartılması için hastanın iznini almalıdır. İşaretleme için en iyi zaman ameliyattan hemen öncesidir. İşaretlemeden hemen sonra ya hastaya bir pijama giydirilerek ya da bu bacak bir çarşaf ile örtülerek bacaktaki boyanın diğer bacağa geçmesi ve karışıklığa neden olması engellenmelidir. Eğer hastanın bir tromboflebit öyküsü yoksa, profilaktik düşük doz heparin kullanılmaz.

Ameliyat öncesi çıkarılacak damarın üzeri çizilerek işaretlenmesi

C. Cerrahi Teknik:
Varis cerrahisinde bazı teknik özelliklere önem verilmesi gerekmektedir. Operasyon kısmen de bir kozmetik bir işlem olduğu için cilt insizyonları küçük olmalıdır (0.5-1 cm). ayak bileğinde saphena magna medial malleolün alt kısmından ve medial bölgeden eksplore edilmelidir. Bu sayede ayağa uzanan dallarda doğru bir şekilde bağlanır ve çıkarılabilir. Proksimal saphenofemoral bileşkeye katılan her dal (genellikle 5-6 adet) dikkatli bir şekilde bağlanmalıdır. Genelde yaygın olmayan aksesuar büyük saphen veni dikkatli bir şekilde mutlaka araştırılmalıdır. Perforatör dallar fasiyal seviyede bağlanmalıdır. Sonuç olarak cilt kesileri ince, devamlı sütürler ile kapatılmalıdır. Bazı cerrahlar tek tek emilebilen cilt altı sütürleri tercih ederler. Bu plastik kapatma üzerine steri-stripler uygulanabilir. Baskılı gazlı bezler konularak bacak ayak paemaklarından kasığa kadar elastik bandajlarla sarılır. Bazı cerrahlar sadece görünen variköz venleri çıkartırlar ve ana saphena magnayı korurlar. Eğer saphena magna da yetersizlik yoksa bu mantıklı bir yöntemdir. Bununla birlikte büyük, ağrılı alt ekstermite varisleri bulunan hastaların büyük çoğunluğunda kasıktan itibaren yetmezlik halinde bir safen veni bulunur.

D. Ameliyat Sonrası Bakım:
Ameliyat sonrası ilk gece hasta ameliyat olan bacağı yüksekte olacak şekilde yatakta istirahat ettirilir. Ertesi sabah pansumanı çıkartılır ve yeni bir diz altı elastik bandaj uygulaması yapılır. Hasta birinci postoperatif günden başlamak üzere her iki saatte 5-10 dakika yürütülür. Cerrahın görüşüne, hastaya uygulanan cerrahinin büyüklüğüne ve hastanın ağrı durumuna göre hasta ameliyat günü veya ertesi gün taburcu edilebilir. Genelde bu hastaların postoperatif dönemde fazla ağrıları olmaz. Hasta muayenehanede 1 hafta sonra görülene kadar bacak bandajı tutulur. Bazı hastalarda bu destek bandajı bacaklardaki hafif şişmeleri ve ameliyat sonrası bacaklarda duyulabilecek ağırlaşma hissini hafifletmek için fazladan birkaç hafta daha tutulabilir.

Ameliyattan 1 hafta sonraki görünüm