DİĞER TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Elektokoagülasyon:

Varis damarlarının belirginleştiği bölgelerde küçük kesilerle cilt açılarak buradan elektrik akımı uygulayarak damarların yakılmasıdır. Uygulaması kolay bir yöntemdir.
– Güneşe çıkıldığında tekrarlama olasılığı vardır.
– Yanıklar oluşur.
– Kabuklaşma olur.
– İç kanama ve yara riski vardır.
– Tedavi ağrılıdır.

Lazer

Varisli damarların cerrahi tedavisine alternatif olarak lazer enerjisi kullanılarak kurutulmasıdır. Damar içi(EVLT) ve cilt üzerinden olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Cilt üzerinden uygulanan tipi genellikle ince retiküler varisler ve telenjiektazilerde kullanılırken; damar içi uygulanan tipi daha büyük varislerin tedavisinde kullanılır. Lokal anestezi ile yapılır. EVLT yönteminde varisli damar içine doppler US eşliğinde girilerek damar içine lazer terapiyi gerçekleştirecek fiberoptik kateter yerleştirilir ve lazer enerjisi uygulanır. Kanamaya neden olmaz, daha az travmatiktir ve işlem sonrası günlük aktivitelere hemen dönülebilir. Her yöntemde olduğu gibi bazı yan etkiler görülebilir. Diğer alternatif tedavi yöntemlerine göre daha pahalıdır.
– Önemli ölçüde enflamatuar reaksiyona neden olur.
– Orta derecede etkilidir.
– Malzeme pahalıdır ve teknoloji hızla değiştiği için, güncelliğini çabuk kaybeder.
– Yanık riski vardır.
– Pigmentasyon kaybına neden olabilir.

Varisli Damarların Ciltten Girilerek Radyofrekans ile Ablazyonu (VNUS)
VNUS sistemin Tarifi:
VNUS sistemi geleneksel varis stripping cerrahisine alternatif yeni, teknolojik bir yöntemdir. Bu yöntem muayenehane ve hastane ortamında uygulanabilir. En az iki kişi tarafından yapılması önerilmektedir. Bir kişi US eşliğinde kateteri takip ederken ikinci kişi kateter ile ablazyonu yapar. Lokal veya bölgesel anestezi ile uygulanır. Küçük bir açıklıktan ince bir iğne ile damar içine girilir. Buradan radyofrekans kateteri Doppler US eşliğinde damar içine yerleştirilir. Yerleştirilen kateter üzerinden damar duvarına radyofrekans enerji uygulanır. Radyofrekans enerji damar duvarını ısıtırak kapanmasına neden olur. İşlem sonrasında kateter çıkarılır ve kateterin giriş yerine bir bantla kapatılır. Bacak iyileşmeye yardımcı olması için bir gün süreyle baskılı bandaja alınır. İşlemden sonra hasta rahat yürüyebilir.
Komplikasyonları:
Her tıbbi ve cerrahi işlemde olabileceği gibi VNUS siteminde komplikasyonları vardır ve bunları şu şekilde özetleyebiliriz.
· Damar perforasyonu (yırtılması), tromboz, pulmoner embolism, flebit, hematom, enfeksiyon, parestezi (uyuşukluk hissi), cilt yanığı
· Cilde çok yakın venlerin tedavisi sırasında cilt yanığı görülebilir
· Damara yakın olan duyu sinirlerine termal hasara bağlı parestezi (uyuşukluk hissi) görülebilir. Parestezi riski diz altı damarlara yapılan uygulamalarda daha fazladır.

Transilluminated Powered Phlebectomy
Henüz ülkemizde uygulanmayan bu endoskopik yöntemde varisli damar çevresine iki kesi yapılır. Birinden girilen ışık verici bir torakarın yardımı ile anestezik solüsyon verilerek aynı anda varisli damar çevre dokulardan ayrılır. Diğer kesiden girilen başka bir torakar içerisinden güçlü bir rezektör ile varisli damar çıkarılır. Daha sonra bacak bandaja alınır.

Tumescent Catheter Inversion System
Henüz ülkemizde uygulanmamaktadır. Bu yöntemde biri kasıktan ve diğeri diz kapağı hizasından iki kesi yapılır. Kasıktan yapılan kesiden safen toplar damarı içine kateter yerleştirilir. Çıkarılacak damar kateter ile aşağı doğru itilirken eş zamanlı olarak kateter içinden anestezik madde verilerek hem o bölgenin anestesi sağlanır hem de varisli damarın çevre dokulardan ayrılması sağlanır. Damar çıkarıldıktan sonra da kateter geri çekilirken oluşan boşluğa anestezik ve damar büzücü ajanlar verilerek bölgede kanama kontrolü sağlanır. İşlem sonunda bacak bandaja alınır.